Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Bij houtzagerij Cuppens in Asten kwam Mari de Groot in aanraking met het slijpersvak. Hier had hij de basiskennis al snel eigen gemaakt en was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Deze vond hij bij Houtindustrie Schijndel waar hij de kans kreeg om als slijper fulltime slijper aan de gang te gaan. Toen hier de zaken wat minder gingen heeft Mari zijn stoute schoenen aangetrokken en heeft hij een eigen bedrijfje opgericht. Hieruit is in 1986 Gereedschapslijperij Mari de Groot ontstaan en geworden tot wat het nu is, een familiebedrijf om trots op te zijn.

1986: Oprichting Gereedschapslijperij Mari de Groot

Als eerste eigen bedrijfsruimte wordt een cafézaaltje in Someren-Heide volledig heringericht tot gereedschap-slijperij. Om het risico van een eigen onderneming te beperken, Gaat Mari in eerste instantie weer halve dagen aan de slag bij zijn oud werkgever Houtzagerij Cuppens. Naarmate het klantenbestand en het werk toeneemt, wordt dit rustig aan afgebouwd. Na vier jaar stond het hier aardig vol en moest er worden gezocht naar een nieuwe bedrijfsruimte.

1990: Verhuizing naar nieuwbouw bedrijfsruimte aan huis

Na enige jaren de werkzaamheden in het cafézaaltje te hebben verricht wordt er een compleet nieuwe bedrijfsruimte aan huis gebouwd. Deze bedrijfsruimte van twee verdiepingen met 80m2 opent in 1990 officieel zijn deuren. In deze tijd begint ook René als zaterdaghulp in de slijperij. Even later begint René als voltijd gereedschapslijper bij Houtindustrie Schijndel waar hij net als Mari de fijne kneepjes van het vak leert. Wanneer er voldoende werk is komt René in voltijd dienst bij Gereedschapslijperij Mari de Groot. Hier is hij verantwoordelijk voor het slijpen van frezen, schaafblokken en cirkelzagen. Daarnaast houdt hij zich bezig met het profileren van frezen en rugvertande messen. Weer enkele jaren later is het klantenbestand verder uitgegroeid en start er weer een nieuwe werknemer Maarten bij Gereedschapslijperij Mari de Groot. Hij zal het specifieke vak van het slijpen en planeren van bandzagen gaan leren. In deze periode start ook de zoon van Mari Rik de Groot, hij slijpt als zaterdaghulp en vakantiekracht cirkelzagen.

2000: Bedrijfsruimte te klein voor nieuwe CNC-machine

In 2000 wordt er een nieuwe CNC-machine gekocht voor het profileren en naslijpen van frezen de Walter Helitronic.In de slijperij is geen plaats meer en de nieuwe machine komt in een tijdelijk hokje aan de slijperij te staan. Inmiddels wordt er druk gezocht naar uitbreidingsmogelijkheden of de mogelijk-heid tot realisatie van een nieuwbouwproject. In 2001 wordt een geschikte locatie gevonden op een nieuwbouw industrie-terrein in Someren. Hier zal zowel een nieuwe bedrijfsruimte als huis worden gebouwd.

2002: Start bouw nieuwe bedrijfsruimte en woonhuis

In 2002 wordt er gestart met de bouw van een 400m2 bedrijfsruimte. Deze is volledig naar eigen wensen ontworpen en ingericht. Zo is op de eerste verdiepingsvloer nog eens een extra 200m2 ruimte. Op deze locatie is weer volop de mogelijkheid om verder te groeien en de werkzaamheden uit te breidden. In de kerstvakantie van 2002 start de onderneming van het verhuizen van alle machines naar de nieuwe bedrijfsruimte in Someren. Begin 2003 is de officiële opening, wat wordt gevierd met een groot feest voor klanten, familie en vrienden.

2005: Overname collega slijperij en werknemer

In 2005 wordt een collega slijperij overgenomen waardoor er met name veel nieuwe klanten met bandzagen bij komen. Naast het werk van de collega slijperij wordt ook de oud werknemer Jo voor parttime aangenomen. Hij zal één dag in de week een route rijden langs klanten die hij voorheen ook bezocht.

2010: Aanschaf nieuwe volledig geautomatiseerde Ichida Planeermachine

Door de toename van het aantal bandzagen ontstaat ook de vraag naar een nieuwe volledig geautomatiseerde planeermachine. In 2010 arriveert deze machine in een grote kist uit Japan. Nu kunnen alle bandzagen volledig automatisch gericht en op spanning worden gebracht. Tevens wordt er een nieuwe lasmachine aangeschaft waarmee de scheurtjes in bandzagen nu in eigen beheer kunnen worden gerepareerd.

2011: 25 jarig jubileum

In 2011 bestaat gereedschapslijperij Mari de Groot 25 jaar. Ter ere van dit prachtige jubileum wordt een groot feest gegeven voor klanten, familie en vrienden. Ook wordt er in 2011 een nieuwe Völlmer machine aangeschaft voor het egaliseren van bandzagen.

2012: Uitbreiding werkzaamheden

Gereedschapslijperij Mari de Groot gaat zijn werkzaamheden uitbreiden met de verkoop van (elektrische) handgereedschappen, schuur- en doorslijpmiddelen en kitten en purren.

GEREEDSCHAPSLIJPERIJ MARI DE GROOT

AMBACHTEN 11 | 5711 LC SOMEREN

0493-493015 | info@maridegroot.nl